Scroll omlaag

Scroll omhoog

Plantdagen in Voedselbos Beesel

In november waren de eerste twee plantdagen in Voedselbos Beesel. Samen met vrijwilligers plantten we van de eerste fruitbomen en -struiken aan. In totaal gingen 1000 struiken de grond in. In januari / februari volgen nog twee plantdagen. 

Een Voedselbos: wat is dat?

Een Voedselbos is een vorm van voedsel verbouwen, waarbij je met de natuur samen werkt. In een Voedselbos staan verschillende soorten eetbare planten, zoals fruitbomen en – struiken, notenbomen en kruiden. Dieren vinden er een plek en genieten mee van de oogst. De eerste jaren is een Voedselbos vooral in ontwikkeling; het moet groeien tot een ‘bos’. En na een paar jaar plukken wij de vruchten.

Educatief en voorbeeld anders gebruiken landbouwgrond

Het Voedselbos wordt vooral een plek voor de gemeenschap: om samen te zijn, elkaar te ontmoeten. De initiatiefnemer, de Reuverse landschapsarchitect Twan van Hagen, bedacht het idee met de gedachte een voorbeeld te zijn voor het anders gebruiken van landbouwgrond en een meer diverse manier van voedsel verbouwen. Daarnaast kan het Voedselbos een educatieve plek worden. Het is daarom ingedeeld in verschillende zones. Het Voedselbos wordt gefinancierd door Provincie Limburg en Gemeente Beesel.

Wat is er tot nu toe gebeurd

Voedselbos Beesel ligt aan de bosrand aan de Beeselseweg tussen Reuver en Beesel. Vorig najaar zijn we begonnen met het aanplanten van de windsingels. Windsingels zijn hagen die, eenmaal volgroeid, de fruitbomen beschermen tegen de wind. We legden ook een wandelpad aan en er zijn een aantal Lindenbomen geplaatst. Aan beide kanten van het wandelpad is een bloemenmengsel gezaaid. De voedselbosdeskundigen van Food Forest Factory maakten het ontwerp en kozen de plantsoorten en plek. Inmiddels is ook de website online: www.voedselbosbeesel.nl. Deze is gemaakt door twee vrijwilligers. Een kleine groep vrijwilligers heeft zich al gemeld om mee te helpen.

De eerste plantdagen

We zagen er ontzettend naar uit om aan de slag te gaan met de eerste echte aanplant van de eetbare bomen en struiken in het Voedselbos! Onder begeleiding van het ervaren team van Food Forest Factory werkten we van 9:30 uur tot ongeveer 15:30 uur. Voor alle vrijwilligers was er om 12 uur een lekkere lunch om de energie op peil te houden. Zoals gezegd volgen er in januari / februari nog twee plantdagen. Dan worden nog een dikke 1000 planten aangeplant.

Een kijkje nemen of help meehelpen?

Wil je een kijkje nemen in Voedselbos Beesel? Het Voedselbos is alle dagen open en vrij toegankelijk. De plantdagen zijn bij uitstek geschikt om een kijkje te komen nemen. Lijkt het je leuk om mee te helpen met aanplanten? We kunnen jouw hulp goed gebruiken! Voor meer informatie of om mee te helpen kun je een mail sturen naar: Chantal.Beerens@beesel.nl. We horen graag van je!