Scroll omlaag

Scroll omhoog

St. Barbarakapel

In 2023 viert de herbouwde St. Barbarakapel haar 10-jarige jubileum. Net als de verschillende projecten van Kernoverleg Veur Óffebek was de herbouw een initiatief van een groep bevlogen vrijwilligers die met vereende krachten iets van de grond wisten te krijgen wat voor heel Offenbeek en omstreken, maar ook voor bezoekers van heinde en verre een duidelijke meerwaarde heeft.

De werkgroep St. Barbakapel (in de volksmond ook wel “de kapelgroep” genaamd) is een zelfstandige werkgroep en dus geen onderdeel van Stichting Kernoverleg Veur Óffebek. Wel werd de totstandkoming en de ontwikkelingen rond de kapel door Kernoverleg Veur Óffebek (via publicaties in ’t Krentje en op de website) steeds op de voet gevolgd. Ook werd de kapel steeds meer geïntegreerd in jaarlijkse activiteiten van het Kernoverleg zoals de Kerstmarkt en Lazy Sunday.

Op deze website vindt u de geschiedenis van de herbouwde St. Barbarakapel. Tevens kunt u hier de geplande activiteiten in of rond de kapel vinden. Download de PDF voor het volledige verhaal.

2023 Jubileum 10 jaar St. Barbarakapel in Offenbeek

Cor van de Kerkhof, de initiatiefnemer van de jubilerende Herbouwde St. Barbarakapel, onderzocht in 1964 waarom de kapel uit 1934 werd gesloopt. D.D. 6 Juni 1964 verscheen namelijk een artikel in “Ons Weekblad” met de mededeling dat de kapel op de Offenbekermarkt “niet gehandhaafd kon worden” en gesloopt zou worden tijdens de bouw van de parochiekerk hier in Offenbeek. Cor van de Kerkhof benaderde daarna Ger Peulen en Wiel Weijers om samen te onderzoeken of er draagvlak voor een nieuwe te herbouwen kapel zou zijn inclusief de financiële haalbaarheid hiervan.   

De gemeente Beesel verleende goedkeuring voor de welstand op 6 juli 2007 aan R.K. parochie Onbevlekt Hart van Maria Offenbeek en kermismaandag 8 september 2008 werd het definitieve ontwerp gepresenteerd aan het college van B&W. Pastoor Frans Houwman tekende de aanvraag voor de bouwvergunning die werd ingediend op 24 december 2008. 10 september 2009 gaf het Bisdom Roermond toestemming voor medewerking aan de herbouw en 14 september 2009 volgde de toestemming voor de planschade overeenkomst. Op 21 april 2010 werd de goedkeuring verleend door de Gemeente Beesel voor het projectbesluit en de bouwvergunning van de te Herbouwen St. Barbarakapel in Offenbeek.   

Op 12 Augustus 2012 werd gestart met de herbouw van de kapel en 8 Oktober 2012 werd de “eerste steen gelegd” door burgemeester Dassen en Pastoor Houwman. De gemeente Beesel verleende die dag “een eeuwige duur van opstal” en het Bisdom Roermond stemde in met het aangaan van de opstalrecht akte.                              

Benieuwd naar het verloop van de herbouw? Hier vind je het complete verhaal, inclusief prachtige foto's.

Hier vind je het St. Barbaralied, naar een idee van John Gubbels, geschreven door Ger Geerlings, muziek, arrangement en opname verzorgd door Peter Wijnhoven en ingezongen door Jack en Margriet Linssen.

Overige documenten